Banier Galerie Gewaagd
 
EEN LEVEN LANG WERK
-
Rein Hesselink
-
14 september tot en met 21 oktober 2018

Begin juli overleed plotseling kunstenaar Rein Hesselink, thuis in Hornhuizen.

In het weekend van 14/15/16 september is er in Hornhuizen een inspirerend overzicht van het werk van Hesselink te zien.

Het dorp, de familie van Rein, Wongema en galerie Ge-waagd slaan de handen ineen om Rein te geven wat ie verdient: een overzicht van 50 jaar kunstenaarschap.

We pakken flink uit. In galerie Gewaagd, bij Wongema en in de kerk is het werk te bekijken.

Ook het atelier waar Rein tot voor kort aan het werk was, is toeganke-lijk.

Als kers op de taart maken we van het dorps-ommetje een 'rondje Rein': langs het schelpenpad om het dorp worden tien reproducties van schilderijen en tekeningen ge-plaatst.(Klik op de flyer voor een vergroting)

(Klik op de flyer voor een vergroting)Rein Hesselink

In het werk van Rein Hesselink is de realiteit nooit ver weg. Het is verleidelijk hem een 'Noordelijke realist' te noemen, maar daarmee doen we hem tekort. In 50 jaar kunstenaar-schap zocht Hesselink juist de grenzen van de werkelijkheid op. Aan de ene kant door ma-gisch realistische elementen aan die werkelijkheid toe te voegen en aan de andere kant door de werkelijkheid te abstraheren tot lijnen en vlakken.

Hesselink werkte graag met potlood, grafiet en houtskool. Hij ontwikkelde zelf gereedschap om bepaalde effecten te bereiken: sponzen, pennen, gum.

Op latere leeftijd raakte Hesselink geobsedeerd door licht: het tekenen en schilderen van licht. Het laatste schilderij dat hij maakte is daar een prachtig voorbeeld van. De onder-gaande zon spiegelt via het water in een koperen plaat die boven het landschap hangt. Een mysterieus en zinderend schilderij. Ook maakte hij een reeks 'negatieftekeningen' waarin de zon (of maan) als een zwarte bol in een overwegend wit landschap hangt.

Rein hield van de open ruimte die hem zowel in Friesland als in Groningen omringde. In dat open landschap duiken soms huizen en mensen op. Het lijkt nooit helemaal pluis, er broeit iets in de ongemakkelijke stilte.

En dan zijn er 'de mompelaars' Op mensen lijkende wezens die de dromen van Hesselink bevolkten. In groepen drommen ze samen, lijken ze op de vlucht of op weg naar iets?

Deze geheimzinnige elementen, gecombineerd met verfijnd vakmanschap maakt het werk van Hesselink boeiend en tijdloos. Niet te vangen onder één noemer en daarom wellicht te weinig opgemerkt gebleven.