Banier Galerie Gewaagd

Gonne Korstens

Het bekende talent
26 juli t/m 31 augustus 2008

'Tussen stilstand en beweging, aanzetten tot bewegen, in dit gebied speelt zich mijn werk af. Het Spaanse woord  “volantón” drukt dit zo mooi uit: Op het punt staan om uit te vliegen.
Zoals een jonge vogel in het voorjaar, zoals een bijenvolk, zoals een mens die een nieuwe keuze maakt in zijn/haar leven. Ook bij ontmoetingen tussen mensen begint het met een aanzet tot beweging. Zoals dit zo prachtig tot uitdrukking komt  bij de  video-installatie van Bill Viola waarin uiterst vertraagd te zien is hoe drie vrouwen elkaar ontmoeten en begroeten. Tot in de kleinste details zijn we daar deelgenoot van.

Het aspect van rust van een groep “druppels” afgewisseld met de beweging van de ene kern naar de andere is het uitgangspunt van mijn werk op (rijst)papier. Op een andere manier laat ik dit ruimtelijk zien in “Zomerdag, zacht geparfumeerd”.

Als ik in de zomer door het Groninger land fiets zie ik hoe het hooi wordt opgeslagen in grote, groene plastic balen. Als enorme pakketten vol geconcentreerde geur van gras liggen ze verspreid over het veld. De beweging en de geur van het wuivende hooi zijn samengebald, daarover gaat dit werk.

In de grote tekening van pen op rijstpapier is een tekening van Hieronymus Bosch “Het woud heeft oren en het veld heeft ogen” de inspiratie bron.  “ ..En de rivier heeft monden…” is mijn vervolg daarop. Ontelbare lijntjes waartussen de monden zich uitkristalliseren geven een beeld van levend water.

Ik zoek naar de grote bewegingen die tot in de kleinste details  te volgen zijn door (eindeloze) herhalingen die nergens mechanisch worden.'

Koos Boermans