Banier Galerie Gewaagd

Klaske Jasperse-Zwart

Het nieuwe talent
17 augustus t/m 23 september 2007

Grijpskerke, geboren Parrega (Fr.) 1950

"Al op de middelbare school interesseerde ik mij voor het werken met papier, stof en klei. De kunstacademie was voor mijn ouders geen optie en zo werd het de opleiding tot kleuterleidster. Eenmaal op een school aan het werk, behaalde ik in de avonduren de akte L.O Handvaardigheid.

Daarna volgde de Akte K en U (vrouwelijke en nuttige handwerken). Na een aantal jaren in het kleuteronderwijs kreeg ik de kans over te stappen naar een middelbare school, waar ik met veel plezier de textiellessen verzorgde. Deze lessen wekten mijn belangstelling voor het werken met allerlei garens en texturen, waardoor ik besloot de tweejarige opleiding tot weefdocent te volgen.

Hierna volgde het geven van creatieve brei- en weeflessen aan volwassenen. Ook keerde ik terug voor de klas, maar nu in het basisonderwijs, waar ik tot op heden werkzaam ben.

De natuur in mijn omgeving, dingen die ik vind op het strand, verzamelingen, zijn vaak uitgangspunt in mijn werk. Daarnaast is de uitstraling van materiaal, en dat hoeft niet speciaal van textiele oorsprong te zijn, een andere bron van inspiratie.

Het scheuren van verschillende papiersoorten en de rafels van oude lappen, het maken van stapelingen van verschillend materiaal, leiden vaak tot tijdelijke composities. Na het bij elkaar leggen van materiaal (garens, stof, ongesponnen wol, metaaldraad, stenen, kralen enz.), schiften, toevoegen weglaten volgt dan een eerste opzet, wat vaak resulteert in een wat uitbundiger werk, waarbij stofstructuur en tastbaarheid een rol spelen.

De oorspronkelijke bedoeling van textiel, om het lichaam te “omhullen”, probeer ik te laten bestaan. Door ander materiaal gebruik en het combineren van technieken is het niet altijd herkenbaar als kleding of sieraad."

Jasperse - Zwart